Archive for the ‘Övrigt’ Category

Första April

Ystad Allehanda hade verkligen ett lyckat aprilskämt igår. Som synes här.

 

Mer

mer och mer att välja på bland alla kryddor som man hittar i olika butiker.  En uppsjö av olika kryddor letar sig hela tiden in på våra butikshyllor. Kryddor med exotiska namn vars smaker man inte har en aning om. Recept i tidningar och kökböcker försöker överträffa varandra att krångla till det här med matlagning. Allt i en strävan efter att vara så trendig som möjligt. Vad var det för fel på salt och peppar?

 

Jul

Ja inte än men det närmar sig. Mycket att planera en hel del stök att ta hand om. I vilken turordning man skall ta allt kan diskuteras men mycket är det som behöver göras.

Huset skall städas. Ja inte städas så där vanligt utan det skall städas extra noga. Antagligen en tradition långt bak i tiden då man tydligen bara tvättade sig ordentligt en gång per år, och det var just i samband med julen. Det som kallades för julbadet med andra ord.

Presenter är nästa stora sak. Eller julklappar som vi kallar det för vid jul. Det är i många fall ett tröstlöst sökande för att hitta vad som skall passa till personen som skall få sin present.
Slipsar, rakvatten, strumpor, leksaker och annat skall väljas med mer eller mindre omsorg. Mjuka paket brukar inte alltid vara så uppskattade hos mottagaren alltid. Underkläder skall man kanske vara lite försiktig att ge bort som present, om man inte är helt säker på att mottagaren verkligen kommer uppskatta de.
Att ge sig ut dagarna före jul är inte alltid helt lyckat då trängseln brukar vara mycket stor. Bäst skulle vara att handla allt på annandagsrean men då till julen därpå. Men en sådan lång framförhållning brukar få människor klara av. Nåja här finns lite presenttips att välja bland.

Juldekorationer är ett måste. Julgran, julgranskulor, juldukar, tomtar, servetter med julmotiv. Ja kort sagt hela huset skall visa att nu är julen kommen. De riktiga fanatikerna pryder hela fasaden med ljus, inte bara fasaden, det byggs upp jultomtar i trädgården, träden kläs in med ljus. Kort sagt allt skall stråla jul om huset. Att spreja fönster så det ser ut som snö tillhör också en utsmyckningsdetalj, ibland sprejas de på så mycket så att fungerar som ett insynsskydd. Det enda som folk inte verkar bry sig om att julpynta är badrumsinredningen.
Om sedan elräkningen springer i väg till oanade höjder verkar bekymra folk mindre.

Julmat. Mat tillhör ett stående inslag i julen. Julskinka, köttbullar, sillsallad, revbensspjäll, korv, lutfisk, dopp i grytan, ägghalvor med kaviar på,  inkokt lax, gravad lax och allt vad som bör ingå på ett julbord i hemmet. Öl, vin olika sorters snapsar. Kort sagt julbordet skall vara uppdukat med alla sorters läckerheter som överhuvudtaget tänkas kan och lite mer då förstås.

Omgivningen. En bit kvar där men visst börjar julen tränga sig på lite smått. Affärerna julpyntas snart, gatorna får juldekorationer, kommunen eller lokala företagsföreningar börjar sätta upp julgranar. Julsånger börja dyka upp varje gång man går in i ett varuhus och skall handla.
Tidningarna fylls av tips på årets julklapp. Men naturligtvis en noggrann redogörelse av tidigare års julklappar. Vi skall här inte tala om artisterna. I stort sätt varje sångare skall spela in en skiva med julsånger. Samma sånger år efter år och ibland med samma artister också. En jul utan att Carola spelar in en julskiva finns nog inte.
TV börjar hänga på lite så där i slutet av november och pumpa ut filmer om julen. För att några dagar före julafton nå sin högpunkt med att köra ut gamla repriser som vevats på i hur många år som helst.
Ibland känns skulle det kännas skönt att bara sticka ifrån allt till en stuga på Öland och slippa eländet.
Men bara nästan, slipper man bara snön kan julen gå an trots allt.